θεραπεία για Βαρρόα ???

Κάπου μεταξύ Οκτώβρη και Νοέμβρη πρέπει να γίνει η θεραπεία για Βαρρόα και η μέθοδος που προτείνετε είναι η θυμόλη, το μυρμηκικό οξύ, το οξαλικό οξύ και τα αιθέρια έλαια. Επειδή προβληματίζομαι ιδιαίτερα για όλα τα παραπάνω ψάχνω στο διαδίκτυο για λύσεις. Ο λόγος που με ωθεί για κάτι τέτοιο είναι πώς η φύση έχει την δυνατότητα να αυτοθεραπευέτε τουλάχιστον αυτό φαίνεται από την ύπαρξη της έως τώρα.

Η λέξη οξύ σε συνάρτηση με την βιολογική μελισσοκομία θεωρώ πως έρχεται σε αντίθεση και μπορεί να είμαι λάθος αλλά στα αυτιά δεν ηχεί καλά. Όποτε το παραβλέπω σαν θεραπεία και κοιτάω για τα αιθέρια έλαια ώσπου πέφτω σε μία ανάρτηση της Κας Κατερίνα Καρατάσου (Κτηνίατρος επόπτρια μελισσοκομίας ΟΜΣΕ) στο μελισσοκομικό blog του Θεοδόση Κατσαρού (http://kokkini-melissa.blogspot.com/2008/01/blog-post_12.html) που αναφέρει επι λέξη τα εξης :

ότι η χρήση του ομιχλοποιητή είτε με σκέτο παραφινέλαιο είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπευτικά ή και αιθέρια έλαια ακόμη είναι επικίνδυνη για τον μελισσοκόμο και η μόλυνση των κηρηθρών και του μελιού με τα κατάλοιπα καύσης του λαδιού διοξίνες)πάρα πολύ πιθανή.

Μετά και από αυτό αναρωτιέμαι τι γίνετε και τι θα κάνω? Διαβάζοντας και ένα site http://www.ktimafuga.gr μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη ο τρόπος αντιμετώπισης των μελισσιών, θεραπεία χωρίς φάρμακα – βιολογική μελισσοκομία. Ωραία αυτό ψάχνω και εγώ σκέφτομαι. Συνεχίζω την έρευνα και διαβάζω για μία παλιά μέθοδο την Ακονιζιά ένα φυτό την Ακονιζιά - Σκοτζάρι ( Inula viscosa) το οποίο ανθίζει το φθινόπωρο, τα λουλούδια του έχουν χρώμα ζωηρό κίτρινο και είναι κατεξοχήν γυρεοδοτικό φυτό. Λόγω εποχής άνθισης, Σεπτέμβριος- Οκτώβριος είναι χρήσιμο φυτό στη μελισσοκομία αφού την εποχή αυτή η γύρη σπανίζει αφενός, αφετέρου είναι απαραίτητη για την εκτροφή γόνου και την ανανέωση του πληθυσμού των μελισσιών.

Κάπου αναφέρετε ότι η ακονιζιά αν προστεθεί στο καπνιστηρι σε συναρτηση και με κομμενη ακονιζιά μέσα στην κυψέλη έχει θεαματικά αποτελέσματα στην θεραπεία για Βαρρόα.

Επίσης αποτελέσματα στην θεραπεία για Βαρρόα αναφέρετε ότι έχει και η φτέρη με την μέθοδο καπνίσματος και την απόθεση φύλλων φτέρης επάνω στα πλαίσια.

Δύο τεχνικές απλές και από ότι φαίνεται αρκετά παλιές, πιστεύω ότι σιγουρα θα υπάρχουν και άλλες τεχνικές.

Σχόλια

  1. Βασίλη και εγώ δεν χρησιμοποιώ καθόλου φάρμακα!Για την βαρόα χρησιμοποιώ άχνη ζάχαρη σε μορφή εκνεφώματος και ΟΧΙ το τονίζω να την ρίχνω απλά από πάνω!Η θεραπεία μπορεί να γίνει και με φουλ γόνο καθώς δεν τον επιρεάζει αντίθετα η βαρόα που εκτίθεται ψωφάει μέσα σε 2 ώρες!Αν θέλεις λεπτομέρειες πες μου το mail σου να σου εξηγήσω την διαδικασία!Απλά είναι πολύ χρονοβόρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενδιαφερομαι και γω να μαθω τροπους να διατηρω μελισσι χωρις φαρμακα σε παρακαλω επικοινωνησε callmeeleni@yahoo.gr

      Διαγραφή
    2. καλημέρα με ενδιαφέρει και εμένα η μελισσοκομεία χωρίς φάρμακα, αν μπορείς στείλε μου σε παρακαλώ! petrosn15@hotmail.com

      Διαγραφή
  2. Ευθύμιε με ενδιαφέρει η τεχνική σου ειμαι κατά των φαρμάκων και ψάχνομαι το εμαιλ μου ειναι valichos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ο ομιχλοποιητής αφήνει διοξίνες, τότε σκέψου τι κάνει το καπνιστήρι ...

    Διοξίνες δημιουργούνται με την ατελή καύση, αλλά καμία καύση δεν είναι τελεία. Τα παϊδάκια στα κάρβουνα να δείς τι έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. διοξινες για να παραχθουν πρεπει να καουν οργανικα υλικα μαζι με κατι που περιεχει χλωριο. Το καπνιστηρι βγαζει αρωματικους πολυκυκλικους υδρογονανθρακες πχ βενζοπυρενια,
    ανθρακενια,χρυσενια,που ειναι καιεκεινα μεταλαξιογονα,αλλα το μελι ειναι σφραγισμενο
    το περισσοτερο..
    διονυσης Χημικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Πρώτη φορά στο πολύ όμορφο Ιστολόγιο σου και έφτασα εδώ ψάχνοντας βιολογικούς τρόπους καταπολέμησης του βαρρόα καθότι ορκισμένος εχθρός των χημικών. Πολύ ενδιαφέρον αυτό για την ακονιζιά αλλά θα ήθελα επίσης να ρωτήσω και τον φίλο Grypas για την μέθοδο εκνεφώματος με την ζάχαρη άχνη . . Το email mou είναι aganastas@gmail.com. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kalhspera prwth fora episkeptomai to istologio sas kai h8ela na rwthsw gia thn 8ymolh kai posh einai h dosologia me poio tropo thn xrishmopoioyme kai poia epoxh.sas eyxaristw ek twn proterwn.stamaths skyros!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με την θυμόλη ή αναλογία είναι 1:1 οινόπνευμα με κρυσταλλική θυμόλη. Στην συνέχεια παίρνουμε vetex και κόβουμε κομμάτια 15χ25 εκατοστά τα οποία τα βάζουμε στο διάλυμα που έχουμε φτιάξει να γίνει σωστός εμποτισμός, και κατόπιν τα αφήνουμε 8-10 λεπτά να εξατμιστεί το οινόπνευμα. Τέλος τοποθετούμε 2 vetex ένα μπροστά και ένα πίσω στα πλαίσια (σε 10αρι μελίσσι), ενδεδειγμένη θερμοκρασία 18-25 Celsius.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Σταμάτη να σημειώσω εδώ πως δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ θυμόλη, ουτε οξαλικό οξύ στα μελίσσια μου και γενικά αποφεύγω να χρησιμοποιώ φάρμακα η θεραπεία που κάνω είναι με το λεμόνι και την άχνη ζάχαρη και είμαι ικανοποιημένος. Γενικά οποιαδήποτε εφαρμογή καλό θα είναι να γίνεται πειραματικά σε 1 με 2 μελίσσια για να αποφύγουμε οποιοδήποτε καταστροφικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα σας,Κύριε Βασίλη θα ήθελα να μου πείτε τι κάνετε με το λεμόνι ακριβώ.Ενδιαφέρον αυτό με την ακονιζιά.εγώ χρησιμοποιώ ζάχαρη άχνη και είναι αποτελεσματική αν και χρονοβόρα διαδικασία.επίσης άκουσα πως καλό είναι στο καπνιστήρι να βάζουμε ρίγανη.τι ξέρετε εσείς γι αυτό;Αν διαλύσω σε λαδάκι σταγόνες από αιθέριο έλαιο ρίγανης ή θυμαριού θα τα βλάψει;είναι απολύτως φυσικά προϊόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητη Θαλεια με το λεμονι η διαδιακασια ειναι φρεσκοστιμενο σιροπι πχ 500ml και αντιστοιχα 500ml σιροπι σε αναλογια 1:1 απο το ενα λιτρο διαλυματος που προκυπτει βαζουμε 50ml σε καθε μελισσι 10πλαισιων δηλαδη 5ml σε καθε πλαισιο. Οχι πανω στα πλαισια αλλα στο κενο μεταξυ πλαισιων. Τωρα οσον αφορα τα αιθερια δεν εχω χρησιμοποιησει και δεν μπορω να ειμαι σιγουρος για τις παρενεργειες που μπορει να εχουν. Τελος οσον αφορα το καπνιστηρι αυτο που βαζω ειναι ενα κομματι λιβανι μας το ειχαν πει στο γεωπονικο σε καποιο σεμιναρο που ειχα παρακολουθησει και το εχω υιοθετησει απο τοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη τα 500ml σιροπι είναι νερό και ζάχαρι 1:1 ? και αυτό μετά ανακατεύεται με τα 500ml χυμό λεμονιού ? στη συνέχεια πως το ρίχνεις ανάμεσα στα πλαίσια ? με ψεκαστήρι?

      Διαγραφή
  11. Θαλεια φρεσκοστιμενο λεμονι μαι οχι σιροπι απλα εκανα λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ανωνύμων δεν θα εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις