Βασίλης A. Αλιχός - Θανάσης Α. Αλιχός

  • Στα Έλατα !!!

    Τα μελίσσια μας σε υψόμετρο 1220 μέτρα

    Read More
  • Ξενάγηση !!!

    Ξενάγηση 47ο Νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις μας.

    Read More
  • Το μέλι μας !!!

    Η προσπάθεια παραγωγής των προϊόντων της μέλισσας γίνεται τηρώντας ορθούς κανόνες μελισσοκομικής πρακτικής και αποφεύγοντας οποιαδήποτε επεξεργασία, έτσι ώστε αυτό το οποίο παράγεται να είναι φυσικό και ακατέργαστο.

    Read More

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Οι τροφές ετοιμάστηκαν !!!

Μετά την τελευταία ανάρτηση αποφάσισα φέτος να μην αγοράσω βανίλια έτοιμη αλλά αντίθετα να πάω σε ένα εργαστήριο με τα υλικά μου και κυρίως το μέλι και να τις φτιάξω όπως εγώ θέλω. Το αποτέλεσμα πολύ καλό, βάλαμε και αρκετό μέλι και οι μέλισσες το αποδέχτηκαν πολύ διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη φορά. Στα 400 κιλά ζάχαρης μπήκαν 20 κιλά μέλι.





Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Τροφοδότης Αριστέας


Δοκίμασα τον τροφοδότη του Αριστέα και μπορώ να πω, πως εξεπλάγην με τον τρόπο που οι μέλισσες έπαιρναν το σιρόπι αλλά και με το διάστημα που ήταν σε θέση να κρατήσει το σιρόπι χωρίς να  ξινίσει. Επιπλέον είναι πολύ βολικός στην τοποθέτηση μέσα στην κυψέλη. Το σημαντικότερο όμως είναι οτι μπορείς εύκολα να τον γεμίσεις και οτι δεν τρέχουν σιρόπια λόγω της σχεδίασης του μέσα στην κυψέλη.

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Βανίλια εμπορίου η τίποτα ?



Με βασανίζεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό η παράπανω ερώτηση. Ειδικά μετά το περσινό ξεχειμώνιασμα όπου υπήρξαν απώλειες χωρίς λόγο. Η μάλλον για να το πώ διαφορετικά χωρίς λόγο, επειδή υπήρχε άγνοια όχι για τους χερισμούς αλλά για την τροφή. ΄Αρχισα να παρατηρώ εργαστήρια παρασκευής βανίλιας και μου έκανε εντύπωση οτι σχεδόν σε όλα έβλεπα και απο ένα δοχείο το οποίο μετά απο πολλά έμαθα οτι ήταν ισογλυκόζη. Ήξερα ότι μια βανίλια 2 κιλών εάν κάποιος ήθελε να την πουλήσει, για να έχει κέρδος θα έπρεπε με σημερινές τιμες να πωλειται απο 3,5€ - 4€ πως λοιπόν πουλάνε 2,5€-2,6€ την στιγμη που τα δύο κιλά ζάχαρης έχουν 2.2€ ρεύμα δεν πληρώνουν μεροκάματα δεν έχουν ? Άρα σίγουρα γίνεται νοθεία. Αλλά άλλο νοθεία και άλλο ισογλυκόζη. ΔΕΝ είναι απλά νοθεία, είναι ΚΑΤΑΔΙΚΗ για τα μελίσσια. Αυτό δεν το λέω εγώ υπάρχει μελέτη για την τοξικότητα της ισογλυκόζης αλλά και στην συμβολή της για να μην πω την αποκλειστική συμβολή της στον συνδρομο κατάρευσης μελισσιών. Άξιζει να διαβάσει κανείς την μελέτη του Leblanc για να βγάλει τα συμπεράσματα του. Τι κάνουμε λοιπόν ? Προσέχουμε για να έχουμε και δεν κοιτάμε απλά την τιμή αλλά την υγίεια των μελισσιών μας. Θα σκεφτεί κανείς οτι πρέπει να αποκτίσει βανιλιέρα αλλά υπάρχει και η λύση του να πάει κανεις σε ένα εργαστήριο με το μέλι του, την ζαχαρή του να πληρώσει και τα μεροκάματα και να ξέρει τι έφτιαξε. Δυστυχώς όσο η κρίση μεγαλώνει θα αυξάνουν και τα ποσοστά της γλυκόζης στην βανίλια μέχρι να βρεθεί κάτι χειρότερο και να πειραματίζεται ο καθένας στους κόπους και τον ιδρώτα μας.