Βασίλης A. Αλιχός - Θανάσης Α. Αλιχός

  • Στα Έλατα !!!

    Τα μελίσσια μας σε υψόμετρο 1220 μέτρα

    Read More
  • Ξενάγηση !!!

    Ξενάγηση 47ο Νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις μας.

    Read More
  • Το μέλι μας !!!

    Η προσπάθεια παραγωγής των προϊόντων της μέλισσας γίνεται τηρώντας ορθούς κανόνες μελισσοκομικής πρακτικής και αποφεύγοντας οποιαδήποτε επεξεργασία, έτσι ώστε αυτό το οποίο παράγεται να είναι φυσικό και ακατέργαστο.

    Read More

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Το νέο μας απόκτημα !!!!

Θυμάστε που έλεγα για την αποθήκευση των πλαισίων σε προηγούμενη ανάρτηση ? Τελικά το πρόβλημα λύθηκε, καταφέραμε να βρούμε μία μεταχειρισμένη κόφα ψυγείο η οποία θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση. Δυστυχώς στη συγκεκριμένη κόφα το ψυκτικό μηχάνημα δεν δουλεύει, μιας και το κομπρεσέρ έχει ένα σπάσιμο στο σώμα και δεν μπορεί να διοχετεύσει το φρέον στον αεροψυκτήρα. Θα δούμε όμως τι θα κάνουμε όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Προχωρήσαμε στην αγορά μιας και η τιμή της ήταν αρκετά δελεαστική και δεδομένου ότι για να ντύσουμε ένα χώρο 10 με 12 τετραγωνικά με πάνελ το κόστος ανέρχεται σε 2800-3000 ευρώ συν φπα. 




Η κατάσταση της είναι πάρα πολύ καλή και ο χώρος υπεραρκετός για τα πρώτα μας βήματα (διαστάσεις 5 Χ 2,5 Χ 2,5 μέτρα). Το θετικό που έχουν τέτοιες λύσεις είναι ότι αφενός δεν χρειάζονται οικοδομική άδεια όποτε μπορούν τοποθετηθούν οπουδήποτε και αφετέρου ότι δεν δεσμεύεις χώρους του μελισσοκομείου για να φτιάξεις ένα σταθερό ψυγείο. Θα ακολουθήσει και επόμενη ανάρτηση με εσωτερικές φωτογραφίες και με την πορεία της επισκευής του ψυκτικού μηχανήματος.

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Οικιακές Κατασκευές

Είπα να φτιάξω και κάτι στο σπίτι. Επειδή μου αρέσει πολύ το ξύλο σαν υλικό έφτιαξα μια ζαρντινιέρα στον τοίχο η οποία μπορεί να δεχθεί γλάστρες, και μια ξύλινη κατασκευή στον τοίχο για να δέσει το όλο σύνολο.




Με τα ξύλα που περίσσεψαν έφτιαξα και ένα ράφι για τον τοίχο απλά δεν έχω προλάβει ακόμα να το τοποθετήσω. 


Τα σχόλια δικά σας.
  

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Φορείς Βιολογικής Πιστοποιήσεως

Θεώρησα σκόπιμο να υπάρχει μια ανάρτηση-αναφορά με όλους τους φορείς πιστοποιήσης. Σαν αναφορά για όποιο ενδιαφέρεται. Αν υπάρχουν και άλλοι παρακαλώ συμπληρώστε με.
 Τηλ. 210 8224384
Τηλ. 210 8211 940


Τηλ. 23330 24440

ηλ. 210 6130 070

Τηλ. 210 8231 277

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Αποθήκευση Πλαισίων


Μεγάλο θέμα για το οποίο οι απόψεις διίστανται. Το σίγουρο είναι ότι η καταπολέμηση του κηρόσκωρου βιολογικά γίνεται με την αποθήκευση των άδειων κηρήθρων σε ψυχρά μέρη σε θερμοκρασίες μικρότερες των 10οC ή σε συνθήκες ψύξης (ψυγεία οικιακά ή επαγγελματικά). Επειδή πρόσφατα βρέθηκα με αρκετούς μελισσοκόμους ήταν ελάχιστοι αυτοί που είχαν στη διάθεση τους κάποιο ψυγείο για αποθήκευση. Οι περισσότεροι μιλούσαν για θειάφι πράγμα το οποίο με προβλημάτισε !!! Δεν ξέρω το κατά πόσο είναι βιολογικό και αν αφήνει υπολείμματα στο κερί, δεδομένου ότι η εφαρμογή του γίνεται με τρόπους οι οποίοι δείχνουν οτι μάλλον αφήνουν υπολείμματα (μέθοδος υποκαπνισμού). Από οτι θυμάμαι από την χημεία στο λύκειο το διοξείδιο του θείου (SO2) είναι βαρύτερο του αέρα και λογικά θα πρέπει τα σωματίδια να κάθονται επάνω στα πλαίσια. Θυμάμαι επίσης όταν καίγαμε με τον πατέρα μου θειάφι για τα φίδια πόσο αποπνιχτική ήταν η ατμόσφαιρα αλλά και το ότι μας είχαν τονίσει να αποφεύγουμε την εισπνοή του γιατί προκαλεί μεγάλη ζημιά στον αναπνευστικό.

Θα ήθελα την άποψη σας για το συγκεκριμένο θέμα. Όσον αφορά την δικιά μου άποψη πιστεύω ότι η λύση της ψύξης-κατάψυξης είναι μονόδρομος και πορεύομαι προς αυτή την κατεύθυνση.


Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Πατραϊκή Μελισσοκομία - Γλαβάς Γεώργιος

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού χώρου του Γεώργιου Γκλαβά. Ομολογώ οτι εντυπωσιάστηκα απο την προσέλευση του κόσμου αλλά και από τις ετοιμασίες που είχαν γίνει από τον Κο Γκλαβά.  


Το φαγητό πλουσιοπάροχο (γουρούνια & κατσίκια) όλα παραδοσιακά και δικά του. Μετά το φαγητό άφθονο κρασί και μπύρες.



Ο εκθεσιακός χώρος οπού μπορεί κανείς να δει όλα τα μηχανήματα που η εταιρεία κατασκευάζει και όχι μόνο απλά να τα δει αλλά και να τα δοκιμάσει



Εδώ το νέο μηχάνημα που φτιάχνει κηρήθρες απο το κερί των μελισσοκόμων.


Στο χώρο επίσης υπάρχει και η δυνατότητα εκτός από κατασκευή κηρηθρών, ο μελισσοκόμος να παρασκευάσει και τις δικές του τροφές ζυμωτές η βανίλια.





Αφού το γλέντι άναψε και άρχισαν και τα ζεϊμπέκικα άρχισε και το σπάσιμο αλλά αντί για πιάτα, βάζα των 720ml


Εδώ θα ήθελα να πώ χωρίς να αποτελεί διαφήμιση οτι θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να προτιμάμε τους έλληνες κατασκευαστές μελισσοκομικων εργαλείων και όχι τους ξένους (μιλάω από προσωπική εμπειρία του μελιτοεξαγωγέα μου που είναι ιταλικός και κακής ποιότητας) και υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί κατασκευαστές ανά την Ελλάδα. Έτσι συμβάλλουμε και στην τοπική οικονομία και έχουμε ποιότητα, υποστήριξη αλλά και αμεσότητα στην συναλλαγή.



Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Κατασκευές

Ξεκίνησαν οι κατασκευές, αφού πλέον οι εργασίες στο μελισσοκομείο λιγοστεύουν. Έτσι ετοιμαζόμαστε για την μελισσοκομική χρονιά που θα έρθει. Έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι δύσκολα βρίσκεις ποιοτική και φτηνή κυψέλη, αυτό δεν αποτελεί μομφή για τους κατασκευαστές κυψελών αλλά έναυσμα για έρευνα αγοράς και για όσους τα καταφέρνουν ακόμα και κατασκευή. Προσωπικά πέρυσι ξόδεψα αρκετά χρήματα για αγορά κυψελών και η δυσαρέστηση μου ήταν μεγάλη, παρόλο που δοκίμασα αρκετούς κατασκευαστές είτε θα ήταν υπερτιμημένες είτε πολύ κακή κατασκευή. Έτσι και με δεδομένο ότι πλέον ασχολούμαι επαγγελματικά με την μελισσοκομία θεώρησα απαραίτητο να ενσωματώσω και την κατασκευή κυψελών μέσα σε όλες τις άλλες δουλειές που έχει ο μελισσοκόμος. Μαζί με τα παραπάνω στόχος είναι να τροποποιήσω στο μέτρο που βολεύει εμένα και την δουλειά που κάνω τις κυψέλες, δηλαδή να είναι όλες ακριβώς ίδια διάσταση και να μην υπάρχει απόκλιση από όροφο σε όροφο. Επιπλέον διαλέγω την ποιότητα των ξύλων και δεν φτιάχνω ποιο οικονομικές κυψέλες, απλά πιο γερές, πιο ποιοτικές και με μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο, παραθέτω κάποιες φωτογραφίες με την κατασκευή των κινητών βάσεων καθώς και μιας κυψέλης (στις βάσεις δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα τα πηχάκια που θα στηρίζεται ο όροφος).