θεραπεία για Βαρρόα ???

Posted by ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΙΧΟΣ on 8:43 μ.μ. with 14 comments
Κάπου μεταξύ Οκτώβρη και Νοέμβρη πρέπει να γίνει η θεραπεία για Βαρρόα και η μέθοδος που προτείνετε είναι η θυμόλη, το μυρμηκικό οξύ, το οξαλικό οξύ και τα αιθέρια έλαια. Επειδή προβληματίζομαι ιδιαίτερα για όλα τα παραπάνω ψάχνω στο διαδίκτυο για λύσεις. Ο λόγος που με ωθεί για κάτι τέτοιο είναι πώς η φύση έχει την δυνατότητα να αυτοθεραπευέτε τουλάχιστον αυτό φαίνεται από την ύπαρξη της έως τώρα.

Η λέξη οξύ σε συνάρτηση με την βιολογική μελισσοκομία θεωρώ πως έρχεται σε αντίθεση και μπορεί να είμαι λάθος αλλά στα αυτιά δεν ηχεί καλά. Όποτε το παραβλέπω σαν θεραπεία και κοιτάω για τα αιθέρια έλαια ώσπου πέφτω σε μία ανάρτηση της Κας Κατερίνα Καρατάσου (Κτηνίατρος επόπτρια μελισσοκομίας ΟΜΣΕ) στο μελισσοκομικό blog του Θεοδόση Κατσαρού (http://kokkini-melissa.blogspot.com/2008/01/blog-post_12.html) που αναφέρει επι λέξη τα εξης :

ότι η χρήση του ομιχλοποιητή είτε με σκέτο παραφινέλαιο είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπευτικά ή και αιθέρια έλαια ακόμη είναι επικίνδυνη για τον μελισσοκόμο και η μόλυνση των κηρηθρών και του μελιού με τα κατάλοιπα καύσης του λαδιού διοξίνες)πάρα πολύ πιθανή.

Μετά και από αυτό αναρωτιέμαι τι γίνετε και τι θα κάνω? Διαβάζοντας και ένα site http://www.ktimafuga.gr μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη ο τρόπος αντιμετώπισης των μελισσιών, θεραπεία χωρίς φάρμακα – βιολογική μελισσοκομία. Ωραία αυτό ψάχνω και εγώ σκέφτομαι. Συνεχίζω την έρευνα και διαβάζω για μία παλιά μέθοδο την Ακονιζιά ένα φυτό την Ακονιζιά - Σκοτζάρι ( Inula viscosa) το οποίο ανθίζει το φθινόπωρο, τα λουλούδια του έχουν χρώμα ζωηρό κίτρινο και είναι κατεξοχήν γυρεοδοτικό φυτό. Λόγω εποχής άνθισης, Σεπτέμβριος- Οκτώβριος είναι χρήσιμο φυτό στη μελισσοκομία αφού την εποχή αυτή η γύρη σπανίζει αφενός, αφετέρου είναι απαραίτητη για την εκτροφή γόνου και την ανανέωση του πληθυσμού των μελισσιών.

Κάπου αναφέρετε ότι η ακονιζιά αν προστεθεί στο καπνιστηρι σε συναρτηση και με κομμενη ακονιζιά μέσα στην κυψέλη έχει θεαματικά αποτελέσματα στην θεραπεία για Βαρρόα.

Επίσης αποτελέσματα στην θεραπεία για Βαρρόα αναφέρετε ότι έχει και η φτέρη με την μέθοδο καπνίσματος και την απόθεση φύλλων φτέρης επάνω στα πλαίσια.

Δύο τεχνικές απλές και από ότι φαίνεται αρκετά παλιές, πιστεύω ότι σιγουρα θα υπάρχουν και άλλες τεχνικές.