Εισαγωγή βασίλισσας

Σαν νέος μελισσοκόμος, αγόρασα κάποιες παραφυάδες, στον έλεγχο όταν τις πήρα και μην έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις ένα μελίσσι ήταν ορφανό. Για να καταλάβω ότι το μελίσσι ήταν όντως ορφανό πέρασε περίπου ένας μήνας. Στο διάστημα αυτό μου έκανε εντύπωση ότι παρόλο που έλειπε η βασίλισσα, οι μέλισσες έβαζαν μέλια και γενικά ήταν πολύ δραστήριες. Κάπου στις 3 με 4 εβδομάδες δοκίμασα να βάλω ένα πλαίσιο με γύρη και αυγό ημέρας αφού είχα ήδη αρχίσει να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά. Μετά από έλεγχο και αφού πέρασαν δύο εβδομάδες το μελίσσι δεν είχε κάνει τίποτα με τον γόνο ούτε τα βασιλικά κελιά ούτε τίποτα. Φανερά απογοητευμένος και σε πείσμα σκέφτηκα την συνένωση αλλά και πάλι δεν μου πήγαινε καλά να αδειάσω μια κυψέλη οπότε είπα με τον αδερφό μου να αγοράσουμε μια βασίλισσα και να δούμε τι θα γίνει.. Έτσι και έγινε προμηθεύτηκα μια βασίλισσα γονιμοποιημένη την άφησα δυο μέρες μέσα στο κλουβί της να βγάλει της φερομόνες της και μετά άνοιξα το πορτάκι.

Για μία εβδομάδα δεν την πείραξα καθόλου και είχα στο μυαλό μου ότι το όλο εγχείρημα μπορεί να μην πετύχαινε μιας και έτσι μου είχε αυτός που την πήρα (ότι δηλαδή σε μελίσσι ορφανό για 1,5 μήνα ήταν δύσκολο να γίνει εισαγωγή βασίλισσας).

Όταν άνοιξα την κυψέλη έπαθα πλάκα !!!! Η βασίλισσα γάζωνε – κεντούσε δεν το είχα ξαναδεί αυτό σε άλλο μελίσσι, πολύ δραστήρια και τα κελιά το ένα δίπλα στο άλλο γεμάτα γόνο.

Το γράφω αυτό γιατί δυσκολεύτηκα αρκετά σαν αρχάριος να βρώ πληροφορίες για το τι θα έπρεπε να κάνω. Πάντως επειδή στο διαδίκτυο πολλοί αναφέρουν ότι σε ορφανό μελίσσι όταν γίνετε η εισαγωγή βασίλισσας ελέγχουμε μετά από 10 μέρες, δεν νομίζω ότι ισχύει. Από την στιγμή που η Βασίλισσα είναι γονιμοποιημένη, νομίζω ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνετε αν όχι την επόμενη μέρα από το άνοιγμα της πόρτας του κλουβιού το αργότερο σε 2 μέρες.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ανωνύμων δεν θα εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις