Μύγα-παράσιτο μετατρέπει τις μέλισσες σε ζόμπι


Σαν να μην έφταναν οι θανατηφόροι ιοί και οι επιβλαβείς μύκητες, οι μέλισσες της Βορείου Αμερικής καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα νέο εχθρό: ένα ιπτάμενο παράσιτο τις κάνει να εγκαταλείψουν την κυψέλη και να περιπλανηθούν σε κατάσταση αποχαύνωσης, σαν ζόμπι, μέχρι να πεθάνουν.

Σε προηγούμενες έρευνες οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει πως η παρασιτική μύγα Apocephalus borealis προσβάλλει και στη συνέχεια θανατώνει μέλισσες και σφήκες, ενώ η «μύγα δήμιος», έντομο της ίδιας συνομοταξίας, εμφυτεύει τα αβγά της στα μυρμήγκια με αποτέλεσμα το κεφάλι τους να «σκάσει» όταν οι προνύμφες καταβροχθίζουν τον εγκέφαλό και διαλύουν τους συνεκτικούς ιστούς τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι μέλισσες έχουν προσβληθεί από τη μύγα Apocephalus borealis σε 24 από τα 31 σημεία μελισσοκομίας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και σε άλλα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα μελίσσια στην Καλιφόρνια και τη Νότια Ντακότα.

Γενετικά πειράματα έδειξαν πως τόσο οι μέλισσες όσο και οι μύγες είχαν προσβληθεί από έναν παραμορφωτικό ιό των φτερών και τον μύκητα Nosema ceranae οι οποίοι ευθύνονται για το φαινόμενο της διαταραχής κατάρρευσης αποικίας μελισσών.

Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως οι θηλυκές μύγες A. Borealis εγχέουν τα αβγά τους στην κοιλιακή χώρα των μελισσών όταν έρχονται σε επαφή. Σε διάστημα μιας εβδομάδας 25 προνύμφες της μύγας αναδύθηκαν στην περιοχή μεταξύ του κεφαλιού και του θώρακα της μέλισσας (στη φύση έχουν παρατηρηθεί μέχρι 13).

Οι προσβεβλημένες μέλισσες εγκαταλείπουν την κυψέλη και συγκεντρώνονται κοντά σε εστίες φωτός όπου αναπτύσσουν περίεργη συμπεριφορά: περπατούν μαζί σε κυκλικές τροχιές, δείχνουν αποπροσανατολισμένες και δεν έχουν καλή ισορροπία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως περισσότερο ευάλωτες είναι οι μέλισσες που αναζητούν τροφή κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ η εύρεση χρυσαλλίδων κοντά σε πεθαμένες μέλισσες υποδηλώνει ότι οι μύγες-παράσιτα μπορούν να πολλαπλασιαστούν μέσα στο μελίσσι και να προσβάλλουν τη γονιμοποιημένη βασίλισσα.

Πηγή: econews

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ανωνύμων δεν θα εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις