Φθινόπωρο ή άνοιξη ?

Δεν ξέρω και πραγματικά θα ήθελα την γνώμη σας σε αυτήν την σκέψη - ανάρτηση. Γεγονός είναι πως ο καιρός είναι πολύ μπερδεμένος κάτι ή τρόικα κάτι τα μέτρα και κάτι η επίσκεψη της Μέρκελ, βάλθηκαν να τρελάνουν τον καιρό. Ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά άνοιξη ουσιαστικά δεν υπήρξε και τα μελίσσια εκεί που περιμέναμε να δυναμώσουν για να ετοιμαστούν για τον έλατο μόνο έτοιμα δεν ήταν. Οι πολλές βροχές η απότομη μετάβαση από τον βαρύ χειμώνα στο καλοκαίρι με τις μεγάλες ζέστες και την παρατεταμένη ανομβρία, δεν βοήθησαν καθόλου την ανάπτυξη των μελισσιών. Το αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή για να μην πω καλύτερα ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε παραγωγή ειδικά σε ανθόμελο και έλατο. Μιλάω πάντα σε σχέση με τα δεδομένα περιόδων όπως το 2009 και πιο πριν, εντάξει δέχομαι πώς δεν γίνεται κάθε χρόνο η παραγωγή να είναι η ίδια, αλλά τα πράγματα πέρυσι και φέτος δεν έχουν καμία σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Το μοτίβο του καιρού έχει αλλάξει, οι κλιματολογικές  συνθήκες πλέον δεν είναι του τύπου Άνοιξη-Καλοκαίρι-Φθινόπωρο-Χειμώνας. Το κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται τροπικό, ακραίες μεταβολές μεταξύ ημέρας και νύχτας με απότομες βροχές και μετά μεγάλες θερμοκρασίες.
Οι παραπάνω σκέψεις έγιναν ακόμα ποιο έντονες ειδικά από την χθεσινή αλλά και σημερινή επιθεώρηση των κυψελών. Για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά να πω ότι εχθές επιθεώρησα κυψέλες παραφυάδες 3 εβδομάδων οι οποίες δημιουργήθηκαν με βασιλικά κελιά και 2 γόνους, 1 πλαίσιο με μέλι γύρη και κενά πλαίσια. Ανοίγοντας τις κυψέλες εντυπωσιάστηκα αρχικά βλέποντας 2 με 3 πλαίσια γύρη απο 5 πλαίσια και πάνω γόνους και αρκετό μέλι. Στην συνέχεια παρατήρησα σε μελίσσια με δέκα πλαίσια που είχα τις παραφυάδες κάποια χτίζουν και παραπήγματα. Πολλά ερωτηματικά αν ήταν άνοιξη ΝΑΙ αλλά έχουμε φθινόπωρο πως γίνετε ? Σκέφτηκα ότι ίσως είναι το μέρος μιας και είναι η πρώτη φορά που πάω εκεί παραφυάδες οπότε απέφυγα να βγάλω πρόωρα συμπεράσματα περιμένοντας να δω και τα μελίσσια στο μελισσοκομείο σήμερα. Τά πράγματα στο μελισσοκομείο ήταν ακριβώς τα ίδια παραπήγματα και μια ανάπτυξη που μόνο φθινόπωρο δεν θυμίζει. Έχουν αρχίσει να ανθίζουν μέχρι και οι κουτσουπιές (επιστ. Κέρκις η κερατονιοειδής) δέντρο του οποίου η περίοδος ανθοφορίας της είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.



Μετά από όλα αυτά πραγματικά δεν ξέρω τι να πώ περιμένω τον δικό σας σχολιασμό για το τι συμβαίνει στις δικές σας περιοχές. (Σημειωση τα μελίσσια είναι τοποθετημένα σε παραθαλάσσια περιοχή)

Σχόλια

  1. Πολλη γυρη κι εδω νοτια! Χρειαζοταν βεβαια γιατι ειχαμε στεγνωσει να αλλαξουν καθολου πληθισμους. Για τον καιρο ακομα ειμαστε στην ξηρασια.. Μια βροχη του Σεπτεμβρη καπως κρατησε τα πραγματα. Εχεις δικιο αλλαζει παντως αποτομα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλη που τέτοια τύχη σε εμάς εδώ.Πιό ξερά δεν γίνεται.Κάτι ψιλοσαλεύουν στην ακονιζά και όση ασκέλα έχει μείνει ακόμα ανθισμένη.Μέλια έχουν από το τάϊσμακαι την ασκέλα αλλά πληθυσμούς και γόνο είναι άστα να πάνε.Οι μάνες τρελάθηκαν και γενάνε από 2-3 αυγά σε κάθε κελί.Όταν τα πρωτοείδα έπαθα πλάκα και δεν είναι μιά μάνα μόνο είναι το 90%.Γιά να δούμε πώς θα ξεχειμωνιάσουμε όλοι μας φέτος μέλισσες και Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. unfortunately these climate condotıon very bad all of you,I hope you will not loose bee,with my best wishes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα εγώ έχω αρχίσει να απελπίζομαι οι βασίλισσες γεννάνε σαν τρελές , γύρες φέρνουν άπειρες και οι τροφές που συλλέγουν δεν φτάνουν πουθενά κοντοχωριανέ όχι για εμάς αλλά ούτε για τις ίδιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ανωνύμων δεν θα εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις