Υγιεινή & Ασφάλεια

Posted by ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΙΧΟΣ on 10:02 μ.μ. with 3 comments



Τα παρακάτω τα θεωρώ δεδομένα για όλους όσους ασχολούνται γύρω απο τους τομείς επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων. Επειδή όμως ξεκινάει δειλά δειλά η εποχή που θα αρχίσουμε να παράγουμε και να διαθέτουμε το μέλι μας στους πελάτες μας, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και να θυμηθούμε.
Τα τρόφιμα όταν επιμολυνθούν με μικροοργανισμούς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις επιμολύνσεις των τροφίμων με μικροοργανισμούς.

Μη ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της εργασίας και οπωσδήποτε:
  • μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα
  • μετά το διάλειμμα, την κατανάλωση φαγητών ή το κάπνισμα
  • μετά το φτέρνισμα ή το βήξιμο
  • μετά την επαφή με τα μαλλιά, τη μύτη, το πρόσωπο ή το στόμα
  • πριν και μετά τον χειρισμό νωπών τροφίμων
  • μετά τη χρήση χημικών καθαριστικών για τον καθαρισμό του εξοπλισμού
  • μετά την απομάκρυνση σκουπιδιών
  • μετά την επαφή με χρήματα
Εάν χρησιμοποιείτε γάντια θα πρέπει να τα αφαιρείτε πριν από κάθε μία από τις παραπάνω ενέργειες ή να τα αλλάζετε αμέσως μετά.
Η ενδυμασία του προσωπικού κατά την εργασία πρέπει να είναι κατάλληλη:
  • καθαρή στολή εργασίας
  • απομάκρυνση κοσμημάτων
  • χρήση κατάλληλου καλύμματος των μαλλιών (σκούφο κ.λ.π.)
  • χρήση και συχνή αλλαγή γαντιών, όπου χρειάζεται
  • νύχια κομμένα, κοντά και καθαρά (όχι τεχνητά )
  • χρήση αδιάβροχου επιδέσμου σε περιπτώσεις τραυμάτων ή αδιάβροχης επικάλυψης του επίδεσμου
Να θυμάστε ότι:
  • απαγορεύεται να καπνίζετε όταν χειρίζεστε τρόφιμα και να τρώτε από αυτά
  • απαγορεύεται να βήχετε ή να φτερνίζεστε απευθείας πάνω στα τρόφιμα. Χρησιμοποιείστε χαρτί μίας χρήσεως
  • πρέπει να αναφέρετε στον υπεύθυνο της επιχείρησης οποιαδήποτε αδιαθεσία έχετε που σχετίζεται με πυρετό, διάρροια, εμετό, κρύωμα, βήχα, πονόλαιμο κ.λ.π.
  • Απαγορεύεται να κρατάτε προσωπικά αντικείμενα στο χώρο της κουζίνας (τσάντες, παλτά κ.λ.π.). 

πηγή: Ε.Φ.Ε.Τ. 
           www.efet.gr