Πυροσφράγιση & Κλοπές


Οι κλοπές μελισσιών στις μέρες που ζούμε έχουν γίνει καθημερινότητα, παρόλα αυτά και αντί οι μελισσοκόμοι και ειδικά οι νέοι να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης όπως την πυροσφράγιση της γονοφωλιάς, του ορόφου αλλά και των πλαισίων μόνο αυτό δεν κάνουν. Διαβάζω συνέχεια κλάπηκαν μελίσσια χωρίς κωδικό. Δεν νοείται μελισσοκόμος άνω των 10 μελισσοσμηνών να μην είναι κάτοχος μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να μην έχει πυροσφραγισμένες κυψέλες. Κατανοώ πώς μπορεί να αποτελεί θέμα το κόστος κτίσης μια πυροσφραγίδας αλλά δεν πιστεύω πως άν απευθυνθείτε στον σύλλογο της περιοχής σας ή σε κάποιον συνάδελφο δεν θα βρεθεί λύση. Παρατηρώ επίσης και παλιούς μελισσοκόμους οι οποίοι έχουν μείνει σε κάποιες δεκαετίες πρίν μελισσοκομικής πρακτικής, όπου αντί να πυροσφραγίσουν βάφουν με μαρκαδόρο-πινέλο τον κωδικό.

Εάν δεν εναρμονιστούμε με τις απαιτήσεις της εποχής αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία, τότε δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις. Μια κυψέλη χωρίς κωδικό σαφώς και είναι στόχος και μάλιστα πιο εύκολος για έναν υποτιθέμενο κλέφτη. Επίσης θα ήθελα να υπενθυμίσω σε νέους αλλά και παλιούς συναδέλφους εν όψη του Ελάτου να σεβαστούν τον χώρο, το περιβάλλον αλλά και του συναδέλφους. 
  1. Πολύ προσοχή στο καπνιστήρι και τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε. 
  2. Ας σεβαστούμε τον χώρο και να φροντίζουμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας όπως σακουλάκια από τροφές, λάστιχα, πλίθες, σακούλες κουτάκια μπύρας και ενα σωρό πράγματα που βλέπουμε σε μια ελάχιστη μειονότητα μελισσοκομείων συναδέλφων.
  3. Ο χώρος δεν μας ανήκει είμαστε φιλοξενούμενοι όλοι μας αφήστε χώρο και για άλλους συναδέλφους παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο με τα σημάδια όπου κάποιος έχει την φαεινή ιδέα να πιάσει ένα χώρο όπου χωράνε 200 μελίσσια και όταν έρθει ο καιρός να πας και να δείς 20.
  4. Δεν μετακινούμε κυψέλες - σημάδια είναι εντελώς απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό. Σεβόμαστε την περιουσία του συναδέλφου και τον κόπο του.
 Τέλος ας φροντίσουμε όλοι να ενημερώνουμε ο ένας τον άλλο και αν μη τι άλλο να τηρούμε ορθές μελισσοκομικές πρακτικές και όχι πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλα επαγγέλματα όπως π.χ. του Μπακάλη. Εύχομαι σε όλους καλή σοδειά και να γεμίσουν τα δοχεία όλων 2 και 3 φορές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις