Έλατα 2013


Αναμφισβήτητα άλλη μια δύσκολη χρόνια για τους Έλληνες μελισσοκόμους η φετινή χρονιά. Παρόλα τα καλά σημάδια στα έλατα στην αρχή της σεζόν, ο καιρός και φέτος έπαιξε άσχημα βροχές & χαλάζι. Το αποτέλεσμα ήταν οι προσδοκίες μεγάλου ποσοστού Ελλήνων μελισσοκόμων να διαψευτούν. Δυστυχώς ήδη ακούγετε πως πολλοί εγκαταλείπουν τον κλάδο ή είναι στα πρόθυρα να εγκαταλείψουν μιας και είναι αδύνατο να σηκώσουν το βάρος των εξόδων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Βυτίνα δεν μπήκε καν στο παιχνίδι το να μιλά κανείς για μια απόδοση της τάξεως των 3-6 κιλών ανά κυψέλη δείχνει και την τάση του πως εξελίσσεται πλέον το παιχνίδι με το μέλι ελάτου. Τέτοιες ποσότητες δεν φτάνουν όχι μόνο να καλύψουν τις ανάγκες αλλά ούτε τα έξοδα. Γίνετε πλέον αντιληπτό με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και ειδικά για αυτούς που πίστεψαν ή υποστηρίζουν πως η μελισσοκομεία είναι ένα εύκολος κλάδος με μεγάλα κέρδη πως μόνο αυτό δεν ισχύει. Δυστυχώς λυπάμαι γιατί στα τόσα χρόνια πορείας στον κλάδο είδα ανθρώπους να επενδύουν 15,000€ με 20,000€ για να μπουν στο παιχνίδι του δήθεν εύκολου χρήματος και στο τέλος να πουλάνε τα μελίσσια τους ή ότι τους έμεινε για 5,000€.

Θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή να επαναλάβω αυτό που έχω ξαναπεί και στο παρελθόν ότι το να ασχολήθει κάποιος με το συγκεκριμένο αντικείμενο, σημαίνει πως θα πρέπει να έχει τα παρκάτω χαρακτηριστικά.

  1. Να είναι εντελώς αναποσπαστός απο αυτό (κύρια δουλειά)
  2. Να είναι διατεθειμένος να το χρηματοδοτήσει για όσο χρειαστεί.
  3. Να έχει μεγάλα ψυχικά αποθέματα υπομονής αλλά και επιμονής.
  4. Να έχει μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνει και να το σέβεται.
Πίσω στα δικά μας τώρα, η καστανιά δούλεψε αρκετά καλά και βοήθησε τα μελίσσια σε μια στιγμή κρίσιμη όπου η γύρη έλειπε και έδωσε μια ανάσα στην ανάπτυξη τους. Η σεζόν συνεχίζεται και μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι επόμενες ανθοφορίες τσάι, ρίγανη δρυς κτλ. Καλή συνέχεια σε όλους.










Σχόλια

  1. Καλημέρα σας,δεν είναι ευχάριστα,όμως είναι αληθινά τα λεγόμενά σας.Έχω μελίσσια στο νομό Ηλείας,πού υπάρχουν νομές για τσάι-ρίγανη τριγύρω;
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν μπορώ φίλε Ανδρέα να σου απαντήσω μιας και εγώ τα έχω ορεινή αιτωλοακαρνανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία ανάρτηση,από έναν άριστο συνάδελφο.......ευχές για την συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαγγέλη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια με τιμά ιδιαίτερα το σχόλιο σου, εύχομαι καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Βασίλη διορθωσε ενα μηδενικο (στις 5,0000 €) .... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ανωνύμων δεν θα εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις