Ευρώπη: Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την εξαφάνιση των μελισσών


Ευρώπη: Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την εξαφάνιση των μελισσών
Ο Αϊνστάιν συνήθιζε να λέει πως σε περίπτωση που οι μέλισσες εξαφανιστούν, τότε οι ημέρες της ανθρωπότητας είναι μετρημένες.

Το συγκεκριμένο έντομο βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες επικονιάσεις φυτών, επομένως η απουσία του από την τροφική αλυσίδα δημιουργεί ένα σοβαρότατο κενό, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη των οικοσυστημάτων. Τα φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα είναι ορισμένοι μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής των μελισσών.

Δυστυχώς, σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν πλέον αρκετές μέλισσες για να επικονιάσουν τα φυτά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αναπαραγωγή των τελευταίων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα (με ελληνική συμμετοχή), που αποδίδει το πρόβλημα -μεταξύ άλλων- στην επέκταση των φυτικών βιοκαυσίμων, τα οποία έχουν αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερες «ενεργειακές» καλλιέργειες και, κατά συνέπεια, για περισσότερες μέλισσες.

Η Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών χωρών, καθώς στον σχετικό χάρτη εμφανίζεται η προσφορά των μελισσών να καλύπτει πάνω από το 90% της σχετικής ζήτησης.

Στην ίδια θετική κατάσταση βρίσκονται η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία. Αντίθετα, η Βρετανία, η Φινλανδία και οι Βαλτικές χώρες βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς η προσφορά μελισσών καλύπτει κάτω από το 25% της ζήτησης.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τομ Μπριζ του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC, επισημαίνουν ότι σε ορισμένες χώρες -αλλά όχι σε όλες- παρατηρείται μια μείωση στους πληθυσμούς των μελισσών λόγω της χρήσης των εντομοκτόνων και της εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Στην έρευνα συμμετείχαν η καθηγήτρια Θεοδώρα Πετανίδου από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη) και ο Νίκος Σεραφείδης από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου (Λευκωσία).

Πηγή Zougla.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ανωνύμων δεν θα εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κατασκευές

Τροφοδότης Αριστέας

Αποθήκευση Πλαισίων