Κλοπές Μελισσιών - Ο Νόμος της Σιωπής

Η ζωοκλοπή κατά το παρελθόν αποτελούσε σοβαρό ποινικό αδίκημα καθώς από την κατοχή και την διατήρηση των εκάστοτε ζώων εξαρτιόταν και η επιβίωση των ιδιοκτητών τους. Μια πιθανή κλοπή τους οδηγούσε στην φτώχεια και της εξουθένωση ολόκληρες οικογένειες. Το φαινόμενο αυτό παρότι τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε ύφεση, φαίνεται πως ειδικά την τελευταία πενταετία αναζωπυρώθηκε και θα έλεγα ότι είναι σε έξαρση.

Η συχνότητα κλοπής μελισσιών που μας αφορά έχει γίνει πλέον καθημερινότητα. Το θράσος αυτών που εμπλέκονται στις κλοπές έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πλέον οι κλοπές δεν είναι 1-2 μελίσσια, αλλά ολόκληρα μελισσοκομεία. Η αναζωπύρωση αυτού του φαινομένου που μπορεί να έχει καταδικαστεί στη συνείδηση όλων, οφείλεται και στο ότι εξακολουθούν κάποιοι να το κρατούν ζωντανό, πατώντας στον άγραφο νόμο της σιωπής που θέλει τα θύματα να μην καταγγέλλουν τις ζωοκλοπές και μέχρι την αστυνομία να φτάνουν ελάχιστα περιστατικά.

Η ζωοκλοπή είναι μια ειδική μορφή κλοπής (αποτελεί ιδιώνυμο έγκλημα, σύμφωνα με τη θεωρία), η οποία συναντάται κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο, σε μη αστικές δηλαδή περιοχές και η οποία ρυθμίζεται με ειδικό Νόμο !  Ο εν λόγω Νόμος, εκδόθηκε το 1982.  Στη βασική του μορφή λοιπόν, το αδίκημα αυτό, είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται, με ποινή φυλάκισης, από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή, από 20.000 δρχ έως 1.000.000 δρχ (σε ευρώ 59 έως 3000). Αν όμως τα ζώα, ήταν περιφραγμένα, στην αυλή ή σε στάβλο του ιδιοκτήτη τους ή προορίζονταν για τη διατροφή της οικογένειας του ιδιοκτήτη τους, τότε η ελάχιστη ποινή, ανεβαίνει στα 3 έτη. Ο Νόμος έχει εφαρμογή σε συγκεκριμένα είδη ζώων και ειδικότερα στα εξής : άλογο, γαϊδούρι, μουλάρι, βοοειδή, βουβαλοειδή, αιγοπρόβατα, γουρούνια και κυψέλες μελισσών, ολόκληρες ή το περιεχόμενό τους !

Η πρόταση μου είναι να πιέσουμε όλοι καθώς και η ομοσπονδία προς αλλαγή του νόμου και αυστηροποίηση του. Δεν νοείται ο "Κύριος από την Κερατέα" να τιμωρείται με 2 εως 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει 5ετής φυλάκιση χωρίς αναστολή και οικονομική αποζημίωση των θυμάτων του. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος στο μελισσοκομικό βιβλιάριο όπου θα καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες τέτοιου τύπου συμπεριφορές και αν ο εκάστοτε κλέφτης υποτροπιάσει να του αφαιρείται το δικαίωμα κατοχής μελισσοσμηνών. Επιπλέον θεωρώ ότι η ΟΜΣΕ θα πρέπει να αποτελέσει κύριο μοχλό πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση και επιπλέον θα πρέπει να απαιτήσει να δοθούν κίνητρα στους μελισσοκόμους  με την μορφή επιδοτήσεων για συστήματα ασφαλείας (κάμερες, gps κτλ).  Να ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα οχήματα που μεταφέρουν κυψέλες και ειδικά την περίοδο συλλογής μελιού καθώς και την επιβολή προστίμων σε μελισσοκόμους που δεν έχουν προβεί σε πυροσφράγιση των κυψελών τους και τις μετακινούν χωρίς κωδικό. Οι καιροί πλέον είναι δύσκολοι, η Μελισσοκομία σημαίνει μια περιουσία στον ΔΡΟΜΟ εντελώς εκτεθειμένη στον οποιοδήποτε τυχάρπαστο, δεν μπορεί λοιπόν κανείς, να παίζει με τον κόπο μας, τον ιδρώτα μας και την περιουσία μας. Θα πρέπει όλοι να πιέσουμε να αλλάξει το καθεστώς ριζικά. Καλη σας μέρα και καλή σεζόν !!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις