Οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός είναι μία εξαιρετικα εξαιρετικά θρεπτική oυσία, λευκή στο χρώμα, κρεμώδης, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση η οποία εκκρίνεται από τους αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών.
Η ονομασία “βασιλικός πολτός” δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι που οι βασίλισσες έχουν περίπου 42% μεγαλύτερο μέγεθος και ζουν 40-50 φορές περισσότερο συγκριτικά με τις μέλισσες, παράγοντας έτσι περισσότερα από 2.500 αυγά καθημερινά που αντιστοιχούν σε μέγεθος μεγαλύτερο από 2,5 φορές του όγκου τους.
Αυτό που κάνει τον βασιλικό πολτό να δίνει αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι τίποτα άλλο από τη σύστασή του.

ΝΕΡΟ
67 %
ΣΑΚΧΑΡΑ
12,5 %
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
15,5 %
ΤΕΦΡΑ
1 %
ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
4 %
ΝΙΑΣΙΝΗ             (Β3)
84  mg
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ  (Β2)
26,5 mg
ΠΥΡΙΒΟΞΥΝΗ   (Β6)
2,4  mg
ΘΕΙΑΜΙΝΗ         (Β1)
3,9  mg
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ
186  mg
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
0,2  mg
ΒΙΟΤΙΝΗ
1,7  mg
ΙΝΟΣΙΤΟΛΗ
100 mg

Επίσης, σε διάφορες αναλογίες βρίσκονται και οι Β12, Α, D, E, K και C. Είναι φανερό ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι άφθονες στο βασιλικό πολτό και καθοριστικές για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας.
Η χρήση του βασιλικού πολτού ενδείκνυται  για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Προκαλεί μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος με πιο γρήγορο ρυθμό από τις συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλεί υπεργλυκαιμία και γι’ αυτόν το λόγο χρειάζεται προσοχή στη χρήση του.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο βασιλικός πολτός έχει θετική δράση στο κολλαγόνο. Η δράση του αυτή ίσως να οφείλεται  στην παρουσία της προλίνης, ενός αμινοξέος  που συνδέεται με τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία αποτελούν σημαντικά συστατικά του συνδετικού ιστού. Επίσης ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν τόσο στην οστεοπόρωση όσο και στην σκληροδερμία, ασθένεια του συνδετικού ιστού, η οποία προσβάλει το δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις. Με τη χρήση του βασιλικού πολτού σημειώθηκε  μείωση των πόνων των αρθρώσεων και βελτίωση της ελαστικότητα του δέρματος.
Άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν επίπεδα παντοθενικού οξέος στο αίμα μικρότερα από ένα φυσιολογικό όριο. Ο βασιλικός πολτός προσφέρει μεγάλη ποσότητα παντοθενικού οξέος σε συνδυασμό με το 10- υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ το οποίο βοηθά στην απορρόφησή του. Η θεραπεία είναι αποτελεσματικότερη όταν ο βασιλικός πολτός χορηγείται με παντοθενικό ασβέστιο.

Επιπλέον, ο βασιλικός πολτός έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε πειράματα που έγιναν στην Ιαπωνία σε ποντίκια και ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Μελισσοκομίας της Nagoya (1985), παρουσιάστηκαν ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός είναι αποτελεσματικός εναντίον των όγκων που αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, αλλά όχι εναντίον όγκων καλπάζουσας μορφής (πχ. λευχαιμία). Επίσης, διεγείρει την παραγωγή της ανοσογλοβουλίνης από τα λεμφοκύτταρα και αυξάνει τα IgM και IgG σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρουν ότι η χορήγηση βασιλικού πολτού σε παιδιά τα οποία έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου (λέμφωμα, λευχαιμία και ηπατοβλάστωμα) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης και γενικά τη βελτίωση της κατάστασής τους, όπως επίσης και την αύξηση της αντοχής τους σε ιογενής και βακτηριακές ασθένειες. Επιπλέον παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, των φαγοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων.
Εκτός από το σακχαρώδη διαβήτη, τον καρκίνο και τα μυϊκά και αρθριτικά προβλήματα που προαναφέρθηκαν, ο βασιλικός πολτός έχει πολλές ακόμα θεραπευτικές ιδιότητες μερικές από τις οποίες είναι:
  • για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
  • κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
  • κατά της δυσκοιλιότητας
  • κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
  • κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση 
  • κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης) 
  • κατά της κόπωσης
  • κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
  • κατά της ασθένειας του Parkinson και του Alzheimer
  • κατά της υπέρτασης
  • ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
  • τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει- μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
  • κατά του πονοκεφάλου
  • κατά των ενδοκρινικών και ορμονικών διαταραχών
  • μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
  • επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
  • κατά των φλεγμονών
  • βελτιώνει το άσθμα
  • προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
  • κατά της πνευματικής κατάρρευσης
  • κατά των ελκών, εκζεμάτων
  • μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών  
  • διατήρηση ομορφιάς στα γηρατειά
  • προστατεύει το ήπαρ
Τέλος, βοηθάει τα παιδιά με αναιμία και όσα παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Βελτιώνει την απόδοση στις εξετάσεις και επιταχύνει την ανάρρωση.

Η δοσολογία ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση και πρέπει να λαμβάνεται πάντα πρωί, να είμαστε νηστικοί και να το αφήνουμε κάτω από τη γλώσσα μέχρι να λιώσει. Στους ενήλικες αντιστοιχεί 1 gr ημερησίως, στα παιδιά ½ gr, ενώ στους αθλητές και τους ασθενείς έως και 2 gr. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του, διατηρείται στο ψυγείο έως 6 μήνες ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη.

Με τόσες θεραπευτικές ιδιότητες εύκολα θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως φάρμακο. Όμως δεν είναι! Ο βασιλικός πολτός είναι ένα φυσικό τρόφιμο, ένα ακόμα θαύμα της φύσης που όμως η χρήση του θέλει πολύ προσοχή. Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουμε παραπάνω από όσο ορίζει η δοσολογία. Ο βασιλικός πολτός δεν είναι μέλι και καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις