Λεμόνι και μέλι για το βήχα


Τα αντιβηχικά είναι σπατάλη χρημάτων, ξεκαθαρίζουν βρετανοί γιατροί. Προτιμήστε λεμόνι και μέλι για τον βήχα.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας της Βρετανίας (NHS), καθώς και έγκριτοι βρετανοί παθολόγοι απορρίπτουν τα αντιβηχικά φάρμακα και προτείνουν παραδοσιακά γιατροσόφια με λεμόνι και μέλι, τα οποία θεωρούν ως την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του βήχα.
Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του NHS αναγράφεται ότι «ο απλούστερος και πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης ενός βήχα που διαρκεί λίγες μέρες ενδεχομένως να είναι μια σπιτική συνταγή που περιέχει λεμόνι και μέλι. Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος να ξεφορτωθούμε τον βήχα που προκαλείται από μια ίωση. Συνήθως, υποχωρεί όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταφέρει να νικήσει τον ιό».
Ο δρ. Tim Ballard, αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του NHS, λέγοντας: «Τα ιατρικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και σχετίζονται με τα αντιβηχικά φάρμακα είναι αδύναμα, ενώ δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η φαρμακευτική αγωγή μειώνει τη διάρκεια των ιώσεων, επομένως και οι γιατροί δεν έχει νόημα να τα συνταγογραφούν».
Έρευνες δείχνουν ότι πολλά από τα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση του βήχα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ισχυρίζονται, ενώ ορισμένα περιέχουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι’ αυτό και οι γιατροί προτείνουν, αντί για μια βόλτα στο φαρμακείο, να επισκεφθούμε την κουζίνα μας και να φτιάξουμε ένα γιατροσόφι με μέλι και λεμόνι. Aκολουθεί η συνταγή:
Λεμόνι και μέλι για το βήχα
Μια κρίση βήχα και το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα φυσικό σιρόπι που θα φτιάξετε στο σπίτι.
Βάλτε ένα λεμόνι με τη φλούδα του σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, βγάλτε το, κόψτε το στη μέση και στύψτε το. Όσο είναι ακόμα ζεστό, διαλύστε στο χυμό του 3 κουταλιές μέλι, ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα. Το μέλι δρα ως μαλακτικό στο λαιμό και έτσι μαλακώνει το βήχα. O χυμός λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. O συνδυασμός και των δύο δημιουργεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα, που θα ανακουφίσει το λαιμό σας.

Πηγή: vita.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις