3ο Φεστιβάλ Μελιού - Λίαν επιεικώς απαράδεκτο

Posted by ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΙΧΟΣ on 11:13 μ.μ. with 14 comments
Όταν πρωτοείδα την φράση " 3ο Φεστιβάλ Μελιού ", αναρωτήθηκα γιατί φεστιβάλ και όχι " Έκθεση Μελισσοκομίας " ? Βέβαια κάθε πράγμα για εμένα έχει την εξήγηση του, δυστυχώς δεν έτυχε να βρεθώ στο 1ο και στο 2ο Φεστιβάλ Μελιού για να έχω μέτρο σύγκρισης αλλά θα μεταφέρω αυτά που είδα, καθώς και θα προσπαθήσω να αιτιολογήσω τον τίτλο της ανάρτησης.

Θεωρώ άστοχο να συνδέεται μία έκθεση ή έστω ενα φεστιβάλ (όπως θέλετε πείτε το) μελιού με μία εμποροπανήγυρη. Δεν γίνεται στα π.χ. 50 περίπτερα τα 35 να πουλάνε μέλι, τα 9 γλυκά, 1 τυριά ΝΑΙ τυριά !!!! και τα υπόλοιπα 5 να είναι έμποροι και κατασκευαστές. Κάτι προφανώς δεν πάει καλά, κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν έναν ολόκληρο κλάδο. Δεν είμαι αντίθετος στο να πωλείται μέλι ή συναφή προιόντα και μάλιστα θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνεται ένα φεστιβάλ μελιού στη Αθήνα κάθε χρόνο ώστε να παρουσιάζεται ή νέα σοδεια και η ποιότητα του ελληνικού μελιού όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαικό με την υποστήριξη των ΜΜΕ. Να δίνετε η δυνατότητα σε παραγωγούς να ξεφύγουν απο τα στενά πλαίσια της περιφέρειας τους και να μπορέσουν να κάνουν γνωστό το προιόν τους σε ένα ευρύτερο κοινό, ωστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να μπορούν να επιβιώσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Σε συζήτηση με κατασκευαστές μελλισοκομικών ειδών άκουσα ότι ήταν κοινή απόφαση να απέχουν. Οι λόγοι πολλοί και κυρίως οικονομικοί. Εφόσον η διοργανώτρια εταιρεία το ήξερε αυτό για ποιό λόγο δεν ενημέρωσε σχετικά με την αλλάγη του στόχου της Έκθεσης ?

 Παραθέτω τον στόχο του Φεστιβάλ απο την ιστοσελίδα του διοργανωτή

Στόχος της 3ης έκθεσης είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.

Επιπλέον, θα αποτελέσει ιδανικό τόπο για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.

Σαν μελισσοκόμος θεωρώ οτι έχασα τον χρόνο και μπήκα σε έξοδα χωρίς λόγο. Δεν θα έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί ? Αυτό το μπάχαλο και αυτή η υποβάθμιση αυτού του θεσμού μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα. 
  1. Προσωπικά ήθελα να δω μηχανήματα, σεμινάρια, φορείς πιστοποιήσης και οτιδήποτε άλλο σχετικο με την μελισσοκομία. 
  2. Θα ήθελα αυτη η έκθεση να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε μελισσοκόμους
  3. Να διαχωριστει η έννοια φεστιβάλ και έκθεσης 
    • Φεστιβάλ και προώθηση μελιού σε ετήσια βάση
    • Έκθεση μελισσικομίας σε ετήσια η διετή βάση αποκλειστικά και μόνο για μελισσοκόμους.
Δεν ξέρω μπορεί να είμαι υπερβολικός ή αιρετικός στις απόψεις μου αλλά πραγματικά έτσι νιώθω και περιμένω τα σχόλια σας.