Επαγγελματικές Ευκαιρίες - Έθνος

Posted by ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΙΧΟΣ on 10:17 μ.μ. with 7 comments
Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα σήμερα το ένθετο του έθνους για τη μελισσοκομία σαν κλάδο με μεγάλο οικονομικό όφελος και μικρό αρχικό κεφάλαιο.Παραθέτω παρακάτω μερικές προτάσεις και στην συνέχεια θα σχολιάσω.

<<Τα μυστικά την μελισσοκομίας για γλυκό και εύκολο κέρδος>>

<<Επενδύστε στις μέλισσες και κερδίστε από τον γλυκό πλούτο τους, που θα σας τον προσφέρουν απλόχερα.>>

<<Επενδύστε στις μέλισσες και κερδίστε από τον γλυκό πλούτο τους, που θα σας τον προσφέρουν απλόχερα.
Το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι μικρό. Περίπου στα 100 με 140 ευρώ κοστίζει ένα μελίσσι μαζί με την κυψέλη. Και άλλα 1.000 ευρώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός.>>
πηγή http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23735&subid=2&pubid=63615860


Σχολιασμός των παραπάνω
Διάβασα το κείμενο της Κας Έφης Καραγιώργου και πραγματικά λυπάμαι για το γεγονός πώς κάποιοι χωρίς έρευνα δημοσιεύουν ένα κείμενο που αν μη τι άλλο θα παραπλανήσει και εξηγούμε τι εννοώ. Δεν μπορεί να διαβάζω την φράση << χαμηλό το κόστος, εξαιρετικό το κέρδος για τον παραγωγό >> και να μην ενίσταμαι, πως βγαίνει αυτό το παράλογο συμπέρασμα? Κύριοι για να αποκτήσεις ένα μελισσοκομείο και έστω να πεις ότι από αυτό θα έχεις δευτερεύον εισόδημα απαιτούνται πολλά.
  • Χρόνος
  • Χρήμα 
  • Καιρός 
  • Αρρωστιες 
  • Ψεκασμοι 

Τα μελισσοσμήνη δεν είναι μια μηχανή που παράγει ασύστολα μέλι. Μια κυψέλη μπορεί να δώσει μέχρι και 3 φορές μέλι τον χρόνο και όπως το εξηγούν μπορεί να παράγει μέχρι και 30 με 36 κιλά, με την τιμή να κυμαίνεται από τα 10 ευρώ το κιλό. Δηλαδή κάποιος που έχει 10 μελίσσια θα βγάλει 300 με 360 κιλά και κέρδος 3000€ - 3600€.

Χρόνος
Ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο και επιθεώρηση μελισσιών δεν είναι αμελητέος. Επίσης τα χρονικά περιθώρια για τους έλεγχους που απαιτούνται δεν είναι απεριόριστα και ούτε λογαριάζουν Κυριακές & γιορτές.
Χρήμα
Εκτός του αρχικού κόστους απόκτησης μελισσοσμηνών και πάγιου εξοπλισμού, το κόστος συντήρησης και κατοχής των μελισσιών είναι αρκετά μεγάλο. Οι τροφές οι οποίες λόγω ζάχαρης έχουν πάρει την ανιούσα, οι μετακινήσεις οι οποίες λόγω καυσίμου έχουν γίνει απαγορευτικές αλλά και γενικότερα τα απαραίτητα είδη κυψέλες, χρώματα και όλα τα συναφή είδη χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνουν και γίνονται απαγορευτικά.
Η διάθεση του μελιού η οποία πλέον έχει περιοριστεί κατά πολύ μιας και θεωρούνται τα προϊόντα κυψέλης σαν είδος πολυτέλειας. Λανθασμένα μεν αλλά δυστυχώς με αυτή την κρίση είναι και το μέλι ένα από τα προϊόντα το οποίο έχει δευτερεύουσα προτεραιότητα για τον καταναλωτή. Επιπλέον οι τιμές δεν είναι διαμορφωμένες με ελάχιστο τα 10€ που κακώς αναφέρεται. Η τιμή του μελιού έχει να κάνει με την προσφορά και την ζήτηση και φέτος παρόλο που η προσφορά ήταν περιορισμένη οι τιμές λιανικής αλλά και χονδρικής παρέμειναν σταθερές και σε πολλές περιπτώσεις πτωτικές.
Για να βγάλεις χρήματα από το μέλι χρειάζεται αφενός μεγάλος κύκλος διάθεσης αλλά και προϋπόθεση ότι αυτός ο κύκλος μπορεί να το απορροφήσει. Φυσικά τα κέρδη δεν είναι ούτε κατά διάνοιά αυτά που περιγράφονται. 
Καιρός
Ένας αστάθμητος παράγοντας ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει μια επιτυχημένη μελισσοκομική χρονιά ή να την καταστρέψει. Το συμπέρασμα πάντως των 2 τελευταίων χρονιών με την περιορισμένη παραγωγή ήταν πως ο καιρός αποτέλεσε των καθοριστικό παράγοντα που έκανε αρκετούς μελισσοκόμους να τα παρατάνε ή να είναι στα πρόθυρα να τα παρατήσουν.
Αρρώστιες
Εδώ δεν πρόκειται να αναλωθώ πολύ αρκεί κάποιος να διαβάσει και να δει πόσες απειλές έχει να αντιμετωπιση ένα μελίσσι. Οι ζημιές κάθε χρόνο από τις αρρώστιες είναι τεράστιες. 
Ψεκασμοί
Μια ολόκληρη Αττική έχει αφανιστεί από άποψη μελισσιών εξαιτίας των ψεκασμων για τον φοίνικα. Πόσες ακόμα περιπτώσεις έχουμε την άνοιξη με αμέτρητες δηλητηριάσεις σε μελισσοκομεία εξαιτίας των ψεκασμών.

Ανέφερα απλά κάποια πράγματα που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να λέγονται και να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος. Δεν είναι καιροί που υπάρχουν λεφτά για πέταμα αλλά ούτε περισσεύουν για πειράματα. Συστήνω σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον κλάδο να κάνει έρευνα αγοράς και να πάει κοντά με κάποιο μελισσοκόμο να δει αν μπορεί ή όχι να κάνει αυτή την δουλειά να πάρει γνώμες όχι από ένα επαγγελματία αλλά από πολλούς. Τα λέω αυτά γιατί με λύπη μου διαπίστωσα πολλούς επαγγελματίες στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης αλλά και πολλούς ερασιτέχνες όχι με 10 και 20 μελίσσια αλλά με 100 και πάνω που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον κλάδο γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και χρονικά. Αυτά είχα να πω συγνώμη αν κούρασα και να πώ ότι δεν έχω κάτι με την δημοσιογράφο απλά θεωρώ πως παραπλάνηση έστω και εν αγνοίας δεν παύει να είναι παραπλάνηση.