Τροφές Μελισσών !!!

Posted by ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΙΧΟΣ on 1:14 π.μ. with 4 comments
Επειδή τελευταία γίνετε ένας κακός χαμός στον τύπο και στον ίντερνετ σχετικά με τις τροφές θα ήθελα να συνεισφέρω και εγώ σε κάποια που θεωρώ ότι πρέπει να γραφτούν. Υπάρχουν αρκετοί νέοι που μας διαβάζουν και ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την Μελισσοκομία και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε. Αν δεν θέλουμε να τους βοηθήσουμε τουλάχιστον μην τους καταστρέψουμε οικονομικά στο ξεκίνημα τους ( το λέω εκ πείρας ).
Όσον αφορά τους νέους σίγουρα θα πρέπει να λειτουργούν σαν σφουγγάρια όσον αφορά το θέμα των πληροφοριών αλλά δεν θα πρέπει να αναλώνουν τον χρόνο τους μόνο στο ίντερνετ, θα πρέπει να επενδύσουν στην γνώση βιβλία - σεμινάρια.

Στο θέμα μας τώρα τις τροφές. Επειδή όλοι έχουμε καεί από τις τροφές ένα είναι σίγουρο, πώς ένα επώνυμο προϊόν σίγουρα έχει λιγότερες πιθανότητες να μας δημιουργήσει πρόβλημα σε σχέση με κάποιο αμφιβόλου προελεύσεως. Πολλά έχουν ακουστεί για βανίλιες με ποσοστά ισογλυκόζης έως και 70%, όπως επίσης και για άλλες μεθόδους για τις οποίες δεν υπάρχει κάποια σχετική και τεκμηριωμένη έρευνα. Αυτό που ξέρω και που διαπίστωσα φέτος είναι, πως ταΐζοντας με μια επώνυμη τροφή τα μελίσσια πραγματικά δεν τα έχω ξαναδεί έτσι. Σαφώς το κόστος είναι υψηλότερο σε σχέση με κάποια ανώνυμη τροφή, αλλά τι αξία έχουν κάποια ευρώ παραπάνω ή παρακάτω σε σχέση με την υγεία των μελισσιών μας ? Καμία, πρέπει να μάθουμε κάποια στιγμή πως δεν μπορεί να είμαστε "ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι". Ξεχειμώνιασμα σημαίνει αρκετή ποσότητα μελιού στην κυψέλη όχι τρύγος λεηλασίας το φθινόπωρο, ενδυνάμωση στα ρείκια και σε όσες νομές είναι δυνατόν για όσους μπορούν και τροφές τέτοιες που δεν θα χωρά καμιά αμφιβολία για την ποιότητα τους και την προέλευση τους. Να πώ εδώ, πως και το ζαχαροζύμαρο είναι μια καλή λύση αλλά έχει και αυτή τα θετικά και τα αρνητικά της, όπως και όλες οι προηγούμενές.

Για περισσότερα όμως τον λόγο έχουν οι ειδικοί διαβάστε το άρθρο της Κας Γούναρη σχετικά με την διατροφή των μελισσών. http://www.melinet.gr/item/GOUNARI_Diatrofi_2009.zip