5ο Φεστιβάλ Μελιού - Το μόνο που έμεινε !!!

Posted by ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΙΧΟΣ on 10:53 π.μ. with 3 comments

Το μόνο που πραγματικά έμεινε από την επίσκεψη μου στο Φεστιβάλ Μελιού είναι το καρτελάκι που πήρα στην είσοδο και γράφει μελισσοκόμος. Συνεχίζεται λοιπόν η απαξίωση του κλάδου αλλά και του θεσμού. Πρόκειται για μια έκθεση που μόνο έκθεση δεν μπορείς να την περιγράψεις. Δεν γίνεται να μην είμαι αυστηρός απέναντι σε αυτά που γράφω μιας και οι διοργανωτές για μια ακόμη φορά έκαναν τα δικά τους και αντί για μια έκθεση κατάφεραν να διοργανώσουν μια εμποροπανήγυρη. Από κατσαρόλες, τυριά, μυζήθρα, παξιμάδια, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, τα είχε όλα και δεν είχε να ζηλέψει πραγματικά τίποτα από μια καλή εμποροπανήγυρη.  Μόνο που σε μια εμποροπανήγυρη δεν έχει είσοδο 2€. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό των διοργανωτών όσο αφορά την είσοδο ? Το κόστος για να συμμετάσχει κανείς σαν εκθέτης είναι 120€ το τετραγωνικό καθόλου ευκαταφρόνητο στις μέρες μας, και αφού σαν στόχο έχει να γίνει πώληση προϊόντων (όχι μόνο μελιού) προς τί η είσοδος ή οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για το ευρύ κοινό? Επιπλέον  δεν βλέπω πως κάποιος που διοργανώνει ένα τέτοιο γεγονός λαμβάνει υπόψη του ή για να το πω καλύτερα σέβεται αυτούς που συμμετέχουν και δεν έχουν άμεσο οικονομικό όφελος από την έκθεση. Φυσικά αναφέρομαι στους κατασκευαστές μελισσοκομικών εργαλείων, μηχανημάτων και αξεσουάρ, οι οποίοι παρότι διανύουμε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο έκαναν την υπέρβαση και πήραν μέρος στον θεσμό. Στοιβάχτηκαν λοιπόν και αυτοί σε ένα χώρο που δεν μπορούσαν συζητήσουν με τους υποψήφιους πελάτες τους, μιας και δεν ήταν εφικτό σε ένα χώρο που υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι και μή να ξεχωρίσουν ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται και ποιοι είναι αυτοί που απλά ήρθαν για να περάσουν την ώρα τους, ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν κατάλληλα τον χρόνο τους.
Συγχαρητήρια πάντως θέλω δώσω στους κατασκευαστές & εμπόρους μελισσοκομικών εργαλείων που σε πείσμα των καιρών και παρόλες τις αντιξοότητες έδωσαν το παρών και τουλάχιστον για εμάς του μελισσοκόμους δεν πήγαν εντελώς τσάμπα τα έξοδα που κάναμε για βρεθούμε κοντά τους. 
Τέλος κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω αυτούς που συμμετείχαν αλλά και αυτούς που για τους δικούς τους λόγους δεν βρέθηκαν εκεί σαν εκθέτες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν είναι πολλοί μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους αλλά και με την ομοσπονδία και να κάνουν στο μέλλον μια έκθεση πραγματικά για μελισσοκόμους όπου θα μπορούν να εκθέτουν με σοβαρότητα τα προϊόντα τους, θα μπορούν να συζητήσουν με τους πελάτες τους και θα μπορούν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες. Είναι απαράδεκτο μια χώρα σαν την Ελλάδα δεύτερη στη Ευρώπη μετά την Ισπανία σε αριθμό κυψελών, να μην μπορεί να διοργανώσει μια έκθεση για τους μελισσοκόμους της.