ISO 22000 - HACCP

Με αφορμή σχετικό άρθρο της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης αλλά και ανάλογη ανάρτηση του κύριου Άνθιμου Σιγκούδη http://beeclubpellas.blogspot.com/2010/09/blog-post_21.html θα ήθελα να προσθέσω ορισμένα πράγματα για το θέμα το συσκευαστηρίων και γενικότερα για την συσκευασία του μελιού.

Έτεθη το ζήτημα για τον μελισσοκόμο ο οποίος συσκευάζει μέλι με ετικέτα και ο οποίος θα πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας συσκευαστηρίου μελιού την οποια θα πρέπει να παίρνει απο τον Δήμο της περιοχής του εφόσον τηρεί τις προυποθέσεις.

Απο οτι είναι προφανές συμφωνουμε όλοι στο να υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις σχετικά με την εξαγωγή μελιού και του κανόνες υγιεινής που διέπουν αυτήν την διαδικασία. Το παράδοξο όμως στην όλη ιστορία είναι πως υπάρχει μια σκέψη στο να επεκταθεί και στον απλό μελισσοκόμο ο οποιος έχει μια μικρή παραγωγή που διαθέτει σε φίλους και γνωστούς. Δεν μπορώ να καταλάβω την προσπάθεια απο μεριάς του κράτους να θιγούν τα συμφέροντα των μελισσοκόμων προς όφελος των μεγάλων καρτέλ μελιού. Δεν διαφωνώ να γινεί κάτι ως προς την υγιεινή και την ποιότητα, διαφώνω με τον τρόπο που πάει να περάσει κάτι τέτοιο. Που είναι το κράτος στην προκειμένη περίπτωση να δώσει κίνητρα στους μελισσοκόμους ωστε να έιναι και αυτοί βιώσιμοι ? Δεν μπορούν να δωθούν επιδοτήσεις ωστε να κατασκευαστούν συσκευαστήρια απο τον κάθε μελισσοκόμο για να είναι ανταγωνιστικός και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύχρονες απαίτησεις των καιρών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη συμβολή στην Ευρώπη σε παραγωγή μελιού και παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για αυτήν.

Μια τέτοια ενέργεια θα αποτρέψει υπάρχοντες αλλά και νέους μελισσοκόμους στο να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Θα δώσει μεγαλύτερο έναυσμα στις εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας μελιού , θα μειώσει τα όποια κέρδη υπάρχουν και θα αυξήσει την τιμή του μελιού σε μια περίοδο που είναι ήδη αρκετά δύσκολη οικονομικά.

Οι Έλληνες μελισσοκόμοι στα τόσα χρόνια πορείας τους δεν έχουν δεί την παραμικρή βοήθεια απο το κράτος ούτε σε μορφή οικονομικής ενίσχυσης, (εκτός απο τα ψίχουλα που δίνουν για κυψέλες κτλ.) αλλά ούτε και σε νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διαφυλάξει το επάγγελμά τους.

Σχόλια

  1. Το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.Απο ότι μου είπαν δίνεται επιχορήγηση μέχρι 65% σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν ένα οργανωμένο τυποποιητήριο μελιού.Το θέμα όμως είναι το γενικό κόστος και οι προϋποθέσεις δλδ Χώρος τουλάχιστον 80Μ2 που σημαίνει τεράστιο κόστος που αν δεν κάνω λάθος δεν καλύπτεται.Αν προσθέσεις και τον εξοπλισμό που είναι γύρω στα 50-60.000€ που σημαίνει οτι ο μελισσοκόμος θα βάλει και από την τσέπει του τουλάχιστον 40-50.000€ για να φτιάξει ενα σύγχρονο τυποποιητήριο μελιού.Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για τις μέρες που περνάμε.Πρόσθεσε και το αν θα φύγει το μέλι του λόγω της κρίσης και βγάλε συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι φίλε Μάρκο όπως τα λές και χειρότερα. Τώρα όσον αφορά τις επιδοτήσεις τίποτα δεν είναι σίγουρο και ακόμα να είναι δεν ξέρω αν έχει πάρει κανείς επιδότηση ? Ο τρόπος και τα κυκλώματα που δρούν γύρω απο αυτές είναι ότι χειρότερο. Απο την σύνταξη της μελέτης και την κατάθεση των δικαιολογητικών υπάρχουν άπειρα κοράκια έτοιμα να σε κατασπαράξουν. Μετά κατα την διαδικασία της αξιολόγησης αν έχεις Μπάρμπα στην Κορώνη ή αν κερδίζεις το Λόττο τότε και μόνο τότε μπορεί να την πάρεις. Το λέω γιατί φέτος για πρώτη φορά στα 6 χρόνια έκανα αίτηση για επιδότηση και με 75% βαθμολογία έμεινα έξω, την στιγμή που άλλοι με 62-65% την πήραν γιατί τα έσκασαν χοντρά.
    Και άν υποθέσουμε οτι είσαι με τους τυχερούς και πάλι πρέπει να διαθέτεις όλο το ποσό και μετά να περιμένεις πότε το κράτος θα σου κάνει ελεημοσύνη να σου δώσει τι? Ευρωπαικα κεφάλαια !!!! Μας κοροιδεύουν και πρέπει να αντιδράσουμε!!! Αλλιώς θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θά ψαχνόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ανωνύμων δεν θα εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις