Αρνούμαι να πιστέψω !!!

Πραγματικά βλέποντας σχόλια επισκεπτών για το θέμα του κινήματος του μελιού στο ιστολόγιο μου του τύπου

Ανώνυμος είπε...
μάθετε σε τι τιμή αγοράζουν οι έμποροι το μέλι και μετά κάνετε κριτική στους παραγωγούς που θέλουν να πουλήσουν την παραγωγή τους

Αρνούμαι να πιστέψω, πως υπάρχουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι που δίνουν το μέλι τους για μια δεκάρα. Γιατί ? Γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει και εξηγούμαι τι εννοώ. Έστω ότι κάποιος μελισσοκόμος δίνει το ανθόμελο του για 3€ το κιλό. Αν λοιπόν υποθέσουμε πως το μελίσσι του έχει παράγει 10 με 15 κιλά μέλι , το κέρδος του στην καλύτερη θα είναι 45€. Ας αφαιρέσουμε τα έξοδα της κυψέλης για ξεχειμώνιασμα που κυμαίνονται αναλόγως την περιοχή με 10€ έως 20€. Τι μένει ? Να το δούμε και αυτό έστω λοιπόν πως ο μελισσοκόμος έχει 200 μελίσσια παραγωγικά, 30€ Χ 200 μελίσσια =6000€ /  12 μήνες = 500€ το μήνα. ΝΑΙ οι μελισσοκόμοι είναι πλούσιοι. Μήπως όμως δεν υπολογίσαμε τα έξοδα κίνησης, ασφάλισης αν είναι στον Ο.Γ.Α, τα έξοδα συντήρησης του μελισσοκομικού του οχήματος και πόσα άλλα καθημερινά έξοδα που δεν αναφέρω.

Πολλοί πιστεύουν πως οι μελισσοκόμοι είναι ζάμπλουτοι, θα ήταν αν όντως αν δούλευαν σωστά οι συνεταιρισμοί, αν είχαμε αναδείξει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ σε μοναδικό αγαθό στην Ευρώπη και την Ελλάδα σε μια υπερδύναμη με μεγάλη εξαγωγή μελιού και όχι μόνο. Δεν συμβαίνουν όμως αυτά παράγουμε 16,000 τόνους και παρόλα αυτά εισάγουμε 2,500 τόνους από το εξωτερικό.

Η χαμηλότερη μέση τιμή (1,26 € /κιλό) σημειώνεται στις εισαγωγές από την Κίνα  και η υψηλότερη στις εισαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία ( 6,77 €/κιλό), ενώ η μέση τιμή εξαγωγής του μελιού από την Ε.Ε. το 2010 ήταν 4,65 €/κιλό.

Ο χονδρέμπορος έχει λοιπόν και το καρπούζι και το μαχαίρι, ανάλογα λοιπόν με τα κέφια καθορίζει και τις τιμές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι παραγωγοί ικανοποιούν τις ορέξεις του. Ο καταναλωτής έχει πλέον συνείδηση και ξέρει και ΤΙ αλλά και από ΠΟΥ αγοράζει. Ανέφερα για το κίνημα της πατάτας και τον δρόμο που φαίνεται πως παίρνει το όλο θέμα. Εννοείται πως πίσω από μία καλή κίνηση πάντοτε υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να την οικειοποιήσουν κατά το δικό τους συμφέρον. Έτσι και με το μέλι, ανέφεραν τα ΜΜΕ που σαν στόχο έχουν νούμερα γιατί και αυτοί που τα ορίζουν νούμερα είναι, πως πωλήθηκε μέλι από παραγωγούς με 6€ την στιγμή που το ίδιο μέλι πωλείται 12€ στα ράφια. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να αγνοούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού και να εστιάζουμε μόνο στην τιμή. Ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει μέλι με 6€ και φτηνότερα, το σίγουρο είναι πως μέλι θυμαρίσιο ή έλατο με 6€ είναι απίθανο να βρει.

Για να κλείσουμε το θέμα όλοι μας σίγουρα ξέρουμε παραγωγούς που μπορούν να μας προμηθεύσουν γνήσια και όχι νοθευμένα προϊόντα και δεν μιλάω μόνο για μέλι. Ας κάνουμε τον κόπο να στραφούμε στους παραγωγούς και θα καταλάβουμε πως το θέμα δεν είναι μόνο ή τιμή αλλά και ή ποιότητα. Ο παραγωγός είναι άνθρωπος και όχι μηχάνημα και όχι μόνο θα σεβαστεί αυτό που ζητάμε αλλά θα προσπαθήσει να το κάνει όσο ποιο προσιτό οικονομικά μπορεί.

Σχόλια

  1. Αρνείσε να το πιστέψεις ή όχι, οι μεγάλοι παραγωγοί πουλάνε χονδρική 3-4 ευρώ. Το μέλι έχει το παράδοξο από όλα τα προιόντα ότι ή τιμή παραγωγού προς τον πελάτη είναι από λίγο χαμηλώτερη έως μεγαλύτερη από τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Όσο για ποιότητα, κανείς δεν εγγυάται πως χειρίζεται ο καθένας τα μελίσσια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ αρχήν το μέλι εισάγεται από εμπόρους λόγω της διαφοράς τιμής και όχι γιατί το Ελληνικό δεν φτάνει. Φτάνει και περισσεύει και μένει απούλητο στα βαρέλια του παραγωγού.

    Ο μεγάλος παραγωγός δεν μπορεί να διαθέσει λισνική το μέλι του χέρι- χέρι με αποτέλεσμα να το δίνει χονδρική. Ο χονδρέμπορος θα ξοδέψει χρήματα να το συσκευάσει, να το προωθήσει στα ράφια, δηλαδή θα πληρώσει νταβατζιλίκι στα σουπερμάρκετ (αυτά τα νταβατζιλίκια είναι άγνωστα στον κοσμάκη)και θα πληρώσει αρκετούς εργάτες και οδηγούς, ΙΚΑ κλπ... κι θα κινήσει την οικονομία.

    Το πρόβλημα είναι οι εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις! Αυτές αφήνουν τα μέλια μας απούλητα.

    Επαγγελματίας μελισσοκόμος (να ζεί από τα μελίσσια) δεν νοείται να έχει μόνον 30 μελίσσια και να βγάζει από αυτά μόνον 10 -15 κιλά την κυψέλη. Αυτός δεν είναι μελισσοκόμος είναι χαβαλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ετσι ειναι οπωσ τα λεσ. συντομα θα αλλαχθουν τα βιτσια μερικων απαταιωνων σταυροσ νεοσ μελλιοκομοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΙΛΕ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΜΟΝΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΦΥΤΑ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ?

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να σπείρεις φακελωτή και να βάλεις επίσης λεβάντα και δεντρολίβανο εγώ αυτά βάζω στο μελισσοκομείο μου.

      Διαγραφή
    3. καποιο λαθος κανεις στις πραξεις συναδελφε 60.000 βαζακια * 4 ευρω =240.000
      με 35 χιλιαδες εισοδημα σημαινει 205.000 εξοδα ...δεν ειναι δυνατον

      Διαγραφή
  5. Δεν θέλω να παραστήσω τον εξυπνάκια αλλά κάτι δεν κολλάει εδώ. Δηλαδή:
    58.000 x 4€ = 232.000 €
    2.000 x 11€ = 22.000 €
    Σύνολο 254.000 €
    Ας πούμε ότι έχεις έξοδα τις 54.000€ (πολλά λέω)
    Μένουν 200.000 €
    Να πάρει και η εφορία το 45% δηλαδή 90.000€ ....
    Σου μένουν 110.000€
    Εσύ όμως λές ότι βγάζεις 35.000€
    Που υπάρχει το λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 11 € το κιλο λιανικη ? Ο συνεταιρισμος Θασου δινει το πευκομελο 18€ το 3κιλο . Τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας δουλευει ο Αλεξακος μπερδεψε τα νουμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μας δουλευει ο αλεξακος μπερδεψε τα νουμερα και τα στρεμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ανωνύμων δεν θα εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις